Monday, 27 February 2012

Travelog Perjalanan Mencari Erti Kasih Sayang

Pada suatu hari, berlaku di sekolah seorang murid bertanya pada gurunya.Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

PELAJAR:Cikgu, macamana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang?dan macamana juga kasih sayang tu nak berkekalan?

CIKGU:Ok kamu ikut apa yang saya suruh.Kamu pergi ke padang.Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput sambil memandang rumput di depan kamu.Pilih yang rumput PALING CANTIK tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dah petik rumput yang PALING cantik,bawa ke kelas."

****** 
Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas,tiada sehelai rumput pun ditangannya.Cikgu bertanya,kenapa tiada rumput yang dipilih?


PELAJAR:Tadi masa saya berjalan,saya carilah rumput paling cantik.memang ada banyak tapi cikgu kata yang PALING cantik,maka saya pun terus berjalan ke depan tanpa menoleh ke belakang lagi.Tapi di penghujung padang,saya tak jumpa pun yang paling cantik.Mungkin diantara yang dibelakang adalah yang paling cantik tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula jadi tiadalah rumput yang boleh saya petik.CIKGU:Ya itulah jawapannya bagi soalan tadi.Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang,janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu.kita hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya.Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlalu tetap dah berlaku.Semoga yang berlalu tidak berulang lagi.Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik seperti rumput tadi.....
Hargai dan jangan persiakan 'rumput yang cantik tu'....

Niat ikhlas~bukan untuk dipermain~

Thanx penulis asal cerita ini =)

No comments:

Post a Comment

Daisypath Anniversary

Daisypath Anniversary tickers