Thursday, 24 November 2011

Trip To Sabah (War Memorial Park)

Assalamualaikum...

Kalau tadi kita singgah di Desa Cattle, Mesilau…sekarang  ni pulak kita akan ke War Memorial Park @ Kundasang.


Bagi yuran masuk pulak hanya RM 2.00 untuk rakyat tempatan dan rm 10.00 untuk bukan tempatan. Tempat ini dibuka dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang (setiap hari). It is open daily. So u all boleh la bawak family jalan-jalan pergi ke sini untuk mengambil gambar kenangan sambil menimba ilmu pengetahuan baru tentang sejarah memorial ini ditubuhkan. Ia ditubuhkan pada 1962 bersempena  untuk memperingati tawanan perang yang berbangsa Australia dan British (kalau tak silap)(kalau boleh mintak tolong Abang Google untuk cari informasi yang lebih tepat dari laman sesawang Sabah Tourism). Bukan sahaja itu, memorial ini juga ditubuhkan untuk memperingati rakyat Bornoe Utara yang sanggup membahayakan (risked their life) untuk membantu tawanan perang.Dalam War Memorial Park ni ada empat taman iaitu the Australian Garden, the English Garden, the Borneo Garden dan the Contemplation Garden and Pool.  Empat taman ini mewakili bangsa yang bebeza. Maknanya, di War Memorial ni bukan setakat untuk memperingati sejarah bangsa tempatan malah juga terdapat sejarah berkenaan bangsa asing. Pemandangan di taman-taman ini cukup indah…Wow!!!I’m very excited taking picture here and there…hehehhe…..Double thumbs up!!!

Antara gambar-gambar yang kami ambil semasa berada di sana...di samping menikmati keindahan War Memorial ni...kami ambil gambar jugak la.... =)
Tempat ini memang sangat unik, cantik dan seni binanya sangat ideal bagi memperingati “heroes of wars”. Datang la ke sini untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut. Para pelajar yang suka subjek sejarah, boleh lah datang ke sini. Memang best..ada banyak informasi menarik…bukan setakat berposing sakan ambil gambar di dalam taman tetapi  dalam masa yang sama, kita dapat menambah ilmu di dada =). Betul tak kawan-kawan???

Mode perasan: Nak ambik gambar pre-wedding kat sini la…hehehe…ala2 Inggeris….boleh tak Incik N?? hehhehehe 

No comments:

Post a Comment

Daisypath Anniversary

Daisypath Anniversary tickers